VoetbalTennis Masters - Groningen, Friesland, Drenthe en omstreken

Voetbaltraining I Techniek I Teambuilding I Clubbuilding I Introductie activiteit I Blijf Bewegen

VOETBALTRAINING - Voetbaltennis integreren in verschillende type voetbaltrainingen

Voetbaltennis kan door elke voetbaltrainer op verschillende manieren in een reguliere voetbaltraining worden geïntegreerd. Daarnaast is het voor voetbalkampen (met bijv. een toernooi gedurende het kamp) en voetbalscholen een ideale trainingsvorm om aan te bieden. Ook organisaties van jeugdtoernooien kunnen net wat meer bieden met een vrij toegankelijke voetbaltennisplayground van meerdere veldjes waardoor spelers tussen de toernooiwedstrijden door toch met de bal bezig zijn! #altijdmeteenbalbezig #spelenderwijsleren.


Enkele voorbeelden voor jeugd (vanaf ca. 12 jaar) en senioren:

• Basistechniektraining - Ligt de nadruk van de training op het trainen van de basistechniek dan kan voetbaltennis - naast andere technische oefeningen - uitstekend als vorm worden ingezet voor het verwerken van ballen uit de lucht en met een stuit. Dit kan in verschillende spelvormen waaronder het gebruikelijke 2 vs 2, maar ook het intensievere 1 vs 1 of 2 vs 1 waarbij de speler in z'n eentje in principe harder moet werken. Ook in opdrachten en spelregels kan ruim worden gevarieerd in de moeilijkheidsgraad en intensiteit, zoals het niet toestaan van koppen, verplicht 1 of 2x overspelen, in alle gevallen maximaal 1x raken of i.p.v. een dropkick als service een lobje of een stifje (!).


Hersteltraining - Zit je met je team in een zware intensieve fase qua periodisering of in een periode met veel wedstrijden in een korte tijd, bijv. in de voorbereiding op een nieuw seizoen? Dan wordt voetbaltennis door 9 van de 10 voetballers positief ontvangen als techniekoefening met een lagere intensiteit. Na de uitgebreide warming-up met loopoefeningen en de nodige gymnastiek kun je bijvoorbeeld een onderling toernooi spelen. In de fase van de voorbereiding is het naast een herstellende activiteit ook gelijk een teamsbuildingsactiviteit met geheid plezier in het spelletje. Ook kun je als staf gericht bouwen aan je team door te sturen in de teamstellingen.

• Conditionele training - Heb je een zware conditionele training op het programma, bijv. in het kader van periodisering / voetbalconditietraining van Raymond Verheijen? Integreer technische partijtjes voetbaltennis als relatieve pauze oefening tussen de verschillende conditionele prikkels. Ook wanneer intensieve kleine of grotere duur partijen worden gespeeld en een team of enkele spelers niet spelen kan er i.p.v. een positiespel ook voetbaltennis worden gespeeld. Ook wanneer er een duurloop op het programma staat in een recreatie gebied kan er in datzelfde gebied na de loopsessie voetbaltennis worden gespeeld.

Shuttle-Run-Test training - Ben je benieuwd hoe je spelers ervoor staan in de voorbereiding of later in het seizoen en ga je ze testen met de bekende piepjes-test of de Shuttle-Run-Test? Overweeg dan te beginnen met de test om vervolgens met de selectie een voetbaltennistoernooi te spelen. Na 'het zuur' van het lopen komt dan 'het zoet' van het spelen van het toernooi op meerdere playgrounds (16 man/vrouw = 4 playgrounds; 20 man/vrouw = 5 playgrounds).


• Voetbaltennistraining - Speel als variatie op de gangbaardere trainingen op meerdere voetbaltennis playgrounds met de selectie voetbaltennis. Je kunt het speelveld en het net creatief gebruiken in de warming-up en vervolgens variëren met spelvormen, spelregels en opdrachten om vervolgens af te sluiten met een teamtoernooi. Door dit met regelmaat - bijv. eens in de paar weken - te doen is het ook mogelijk er een seizoenscompetitie van te maken en zo te zien wie zich ontwikkelen tot ware 'Voetbaltennis Masters' van het team.

TEAMBUILDING - Tijdens de voorbereiding, voor / tijdens / na de winterstop en/of als seizoensafsluiting (teamuitje)

In de voorbereiding op een nieuw voetbalseizoen ligt de focus uiteraard op het fysiek fit(ter) worden voor de start van de competitie, op het veld of in de zaal. Verder is het zaak om tactisch stappen te zetten en om van een groep te groeien naar een team. Om het teamontwikkelingsproces positief te stimuleren is het spelen van een voetbaltennistoernooi een uitstekend idee.

Tijdens het voetbaltennissen moeten spelers met elkaar (leren) samenspelen, samenwerken en onderling communiceren. Allerlei voetbaltennisduo's zijn mogelijk: 'jonge speler & routinier', 'nieuw bij de groep & meubelstuk', 'harde verdediger & flegmatieke aanvaller', etcetera. Kortom, spelers leren elkaar snel beter kennen en hebben gegarandeerd 'verbindende lol' tijdens het spelen. Ook halverwege het seizoen - net voor of na de winterstop - of als seizoensafsluiting is voetbaltennis als sportieve teamactiviteit een aanrader.


Aan het eind van het seizoen is het spelen van een toernooi te combineren met een gezellige BBQ en het afscheid van vertrekkende spelers en/of stafleden. Voor wat extra voetbalhumor kan er met de spelregels en/of speeltenues worden gespeeld.

Voetbaltennistoernooi - Speel op meerdere playgrounds een 2 vs 2 toernooi met natuurlijk leuke prijsjes voor de winnaars, waaronder de unieke VTM bokalen voor de uiteindelijke 'VoetbalTennis Masters' van het team. Speel met vaste 2-tallen of juist roulerende samenstellingen. Voor een selectie van 16 tot 20 man speel je normaal gesproken op 4 tot 5 playgrounds.

CLUBBUILDING - leden verenigen met een voetbaltennistoernooi en/of competitie

Een geweldige eigenschap van voetbaltennis is dat - door het ontbreken van fysieke contact, het kleine speelveld en de eenvoudig aan te passen spelregels - in principe ieder lid van een voetbalvereniging het spel kan spelen. Hierdoor biedt het diverse mooie mogelijkheden om verschillende leden samen of tegen elkaar te laten spelen in een toernooi- of competitievorm. Creativiteit in denken is hierbij de sleutel om leden te verenigen en uit te dagen. Denk hierbij ook aan het combineren van een toernooi of competitie met andere clubactiviteiten die leden verbinden en/of de club- dan wel kantinekas spekken.


Enkele voorbeelden:
• Toernooi voor verschillende jeugdcategorieën
• Clubtoernooi voor senioren
• Clubtoernooi voor senioren + de oudste jeugdcategorie/O19 (evt. O17)
• Lente/(na)zomeravondcompetitie
• Ouder/kind toernooi

INTRODUCTIE ACTIVITEIT & BEWEGINGSONDERWIJS

Voetbaltennis is een spelvorm waarbij plezier in voetbal en het ontwikkelen van voetbalvaardigheden samengaat met lekker bewegen en het al spelenderwijs (beter) leren kennen van elkaar, van andere spelers en speelsters. Voetbaltennis playgrounds zijn om deze reden dan ook perfect in te zetten door andere organisaties dan alleen voetbalteams, -verenigingen, -scholen en -kampen.


Voorbeelden van andere organisaties die voetbaltennis (kunnen) toepassen zijn:

• Voetbal-/Sportdagen - opnemen van voetbaltennis tijdens een sportevenement door scholen en beweging/sport stimulerende organisaties
• Introductiekamp sportopleiding/-studie: organiseren van een voetbaltennistoernooi als kennismakingsactiviteit
• Businessclub voetbal organiseren van een netwerkactiviteit, bijv. een clinic i.c.m. een toernooi